Det kan vara svårt att riktigt veta hur man ska ställa in kameran och vilken teknik som ska användas när det är dags att börja fotografera. En stor fördel är att du har koll på hur din kamera fungerar och enda sättet att få reda på det är att experimentera sig fram och öva.

Det är viktigt att ta sig tid att testa olika inställningar och kameravinklar, för att få reda på hur din kamera funkar. Detta leder sedan till att du inte tvekar när det är dags att ta det suveräna fotot och fånga den perfekta sport- eller naturbilden, när det verkligen gäller.

Bilden

För att få den perfekta skärpan i bilden gäller det att ha en rätt kort slutartid och då bör man ha tiden 1/640 eller ännu snabbare för att få det bästa resultatet. Nu är det viktigt att inte bilden ska bli för mörk, därför gäller det att öppna upp bländare eller att höja ISO:n. För att vara på den säkra sidan kan du använda bägge två. Fördelen med dagens digitalkameror är har de har en perfekt brus-prestanda, vilket gör att det inte blir några problem med att gå upp till mellan 1000 till 1600 i ISO för en godkänd bildkvalitet.

Slutartiden

När det ska fotograferas rörliga motiv och du vill visa farten som objektet rör sig i, då gäller det att låta huvudmotivet vara skarpt samtidigt som omgivningen ska vara suddig. Du uppnår detta genom att du helt enkelt följer motivet under tiden det rör på sig och sedan trycker av. Vill du ha den suddiga effekten i bakgrunden låter du slutartiden vara lite längre. Tiden som är bra att utgå ifrån ligger runt 1/60 s, vilket du sedan kan justera åt vilket håll du vill.

Som du säkert har förstått så hänger slutartiden mycket på hur du ska lyckas med att återskapa rörelsen i din bild. En regel du bör ha i åtanke är att med en kortare slutartid fryser du rörelsen, medan en längre slutartid riktar uppmärksamheten på skärpan i rörelsen. Det hänger helt och hållet på hur snabbt ditt huvudmotiv rör sig. Slutsatsen blir, ju snabbare motivet är desto snabbare slutartid bör du ha, samtidigt som det blir en panorerings-effekt i bilden.

Panorering

Vill du hellre ha en omvänd panorering för att få en viss känsla för rörelse i fotot. Ja, då ser du till att ha en längre slutartid, i princip som om du skulle panorera, för att sedan hålla kameran stilla istället. På detta viset blir bakgrunden skarp och huvudmotivet suddigt.

Något som också bör tänkas på inför en panorering är att du följer motivet hela tiden och inte stannar upp för att ta bilden; det gäller helt enkelt att du trycker av samtidigt som du rör på kameran. Ett perfekt hjälpmedel är att ha kameran på ett stativ för att undvika skakningar.

Slutsats

Genom att du experimenterar med panorering, effekter och framförallt slutartiderna gör det att resultatet blir riktigt spännande och bra, vilket kan överraska dig och gör att du vill prova på fler saker.